sâmbătă, 26 iunie 2010

România iese la atac

Am primit din partea domnului Virgiliu Culiceanu un articol foarte interesant, pe care îl reproduc mai jos, cu mulţumirile de rigoare.


Romania iese la atac


Isterizati de "atentatul" CSAT-ului la "libertatea" presei, marea majoritate a jurnalistilor nostri au omis cateva aspecte din propunerea CSAT-ului pentru Strategia Nationala de Aparare. Aspecte majore pentru harta geopolitca si geostrategica a Regiunii Marii Negre Extinse. Despre ce este vorba.

„staţionarea unor trupe străine, fără acordul ţării gazdă, în apropierea graniţelor României, constituie o ameninţare la adresa securităţii naţionale" şi „din acest motiv ţara noastră înţelege să se implice activ în promovarea unei soluţii care să vizeze demilitarizarea regiunii, prin retragerea trupelor şi armamentelor staţionate ilegal", subliniaza documentul, afisat miercuri. Cu alte cuvinte, Stationarea trupelor rusesti in Republica Moldova, in apropierea granitelor Romaniei, constituie o amenintare la adresa securitatii nationale.
Si sa fim clari: o amenintare la siguranta nationala a Romaniei inseamna implicit si amenintare la adresa UE, NATO si SUA! Oficializarea acestei amenintari prin includerea in Strategia Nationala de Aparare este un semnal puternic si fara echivoc de sincronizare cu alte tari UE si NATO pentru "Azimutul Vest" al republiicii Moldova. Deci, tot raul spre bine: subrezirea flancului estic (al UE, NATO, SUA), datorita nolilor orientari ale Ucrainei si Turciei, necesita masuri pentru intarirea acestuia, adica de intarire a Romaniei. Mai in clar, UE, SUA si NATO vor intari Romania prin integrarea republicii Moldova.

Sincronizarea cu Germania:
"Cancelarul german Angela Merkel a condiţionat susţinerea iniţiativei preşedintelui rus privind tratatul de securitate europeană de retragerea trupelor ruse din Transnistria, afirmă Nezavisimaia Gazeta, citată de cotidianul Timpul, în ediţia electronică (de marti)."

Sincronizarea cu SUA (De mult SUA si UE nu s-au coordonat atat de bine in fata Rusiei, la Marea Neagra):
Cu ocazia vizitei lui Dmitri Medvedev în Statele Unite, preşedintele american, pentru prima dată în ultimele luni, a cerut fără echivoc retragerea necondiţionată a trupelor ruse de pe teritoriul georgian ca o condiţie prealabilă a participării SUA la modernizarea Rusiei.

Se pare ca Rusia nu va avea de ales: ori modernizare, ori un simplu lider regional, dependent de vanzarile de resurse si de amenintarile cu forta. Ori relatii bune cu UE, ori tot felul de tertipuri primitive si actiuni de spionaj pentru a face rost de tehnologie. Pentru ca trebuie sa mentionam: Rusia este in pericol de colaps datorita tehnologiilor vechi, ce trebuiesc inlocuite, datorita infrastructurii dezastruoase, a birocratiei stufoase si corupte, a mortalitatii ridicate datorate alcoolului, drogurilor si educatiei precare.

Dar nu am terminat cu republica Moldova:
"Prin aderarea Republicii Moldova la spatiul comun european vor putea fi eliminate ultimele bariere care au separat o natiune", mai noteaza documentul inaintat Parlamentului, in care se mai arata ca Republica Moldova reprezintă „un caz aparte, ce beneficiază de un interes special din partea României şi de susţinere în vederea integrării în familia europeană". Interesul special pentru Moldova, exprimat in clar, aduce un accent in plus angajamentului Romaniei catre o politica activa (proactiva) in regiune. Si o ultima scuturare de timiditatea (necompetitivitatea) de pana acum a politicii externe romanesti.

Si nu am terminat. La obiectivele natioanale de securitate, "promovarea drepturilor romanilor de pretutindeni" este mentionata pe locul doi. Cu adevarat, Romania incepe sa se trezeasca. Pentru ca cele 10 milioane (15, dupa unii) de romani din jurul Romaniei, autohtoni de la inceputul vremurilor, nu reprezinta doar niste voturi in plus la alegeri, nici doar pretexte emotionale pentru campaniile de imagine ale unor politicieni, ci si un atu de forta pentru stabilirea liderului regional in zona (Romania), plus un factor de stabilitete a "butoiului cu pulbere" al Europei. Plus o reparatie: romanii din Bulgaria, Grecia, Albania si Valea Timocului din Serbia inca nu sunt recunoscuti ca exista!!!, in vreme ce in Romania, sarbii, bulgarii, grecii, albanezii au garantate toate drepturile la nivelul cerintelor UE. Cat despre romanii din Ucraina, ce sa mai spunem ... Dar, deja, nici Ucraina nu se simte prea bine.
Daca mai adaugam ca romanii din Valea Timocului vor da in judecata guvernul Serbiei, la CEDO si la alte instante europene, pentru actiunile de intimidare ale politiei sarbe si pentru fraudarea alegerilor de la 6 iunie, sustinuti de ministrul de externe al Romaniei, vom avea o imagine si mai clara ca Romania se trezeste.

Si, in final, cireasa de pe tort:
"In apararea si promovarea intereselor, valorilor si a obiectivelor nationale de securitate, Romania respecta principiile dreptului international, dezvolta dialogul si cooperarea cu statele interesate si organizatiile internatioanale responsabile pentru realizarea stabilitatii si a securitatii regionale si globale. Pentru Romania, sunt esentiale protejarea si apararea intereselor nationale prin mijloace pasnice, insa statul roman, isi rezerva dreptul ca, in situatii speciale, singur sau impreuna cu aliatii si partenerii sai, sa utilizeze toate elementele de putere, inclusiv capacitatile sale militare, ca solutii de ultima instanta."
Cu alte cuvinte, daca adaugam si optiunea Romaniei pentru avioanele F-16, inseamna nici mai mult nici mai putin decat ca avem o doctrina militara proactiva, specifica puterilor regionale si globale.
Nu ne ramane decat sa speram ca Parlamentul va da dovada de intelepciune. Incetul cu incetul, Romania se contureaza ca lider regional, pol de stabilitate si exportator de securitate, in Regiunea Marii Negre Extinse.

Sa fie intr-un ceas bun.
Virgiliu Culiceanu

3 comentarii:

  1. Foarte tare treaba cu "puterea regionala". Guvernantii nu sunt in stare sa asigure o stuatie interna stabila si decenta pentru un trai zilnic, dar se gandesc ce frumos ar fi ca Romania sa fie lider regional. Prostii...

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnule Culiceanu, Parlamentul nu trebuie sa aprobe nimic. Parlamentul ia act si avizeaza Strategia nationala de aparare. Strategia este aprobata de CSAT si de comandantul suprem (Presedintele).

    Si ca sa adaug o continuare, România are nevoie sa isi axeze politicile internationale si de relatii externe ca stat UE si NATO catre respectarea drepturilor cetatenilor romani din statele vecine asa cum face Rusia sau mai aproape, Ungaria.

    RăspundețiȘtergere
  3. "Cu alte cuvinte, daca adaugam si optiunea Romaniei pentru avioanele F-16, inseamna nici mai mult nici mai putin decat ca avem o doctrina militara proactiva, specifica puterilor regionale si globale."

    :)

    RăspundețiȘtergere